Maski algowe/ kremowe

Maski algowe produkowane są z glonów. Rośliny te obfitują w mnóstwo aktywnych substancji drogocennych dla ludzkiego organizmu. Znajdują się w nich wszystkie minerały, które zawiera woda morska. Maski algowe zawierają polifenole o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy, węglowodany, aminokwasy oraz witaminy: A, B1, B2, B5, B6, B12, E oraz C. Są też bogatym źródłem żelaza, wapnia i jodu. Dzięki swej specyficznej budowie algi łatwo przenikają przez barierę naskórka. Skutecznie ją wzmacniają, nawilżają i ujędrniają, wykazują działanie antyrodnikowe oraz wzmacniają ściany naczyń krwionośnych.

Maski kremowe są łatwo się rozsmarowującymi emulsjami , które nakłada się na grubość noża na partie skóry poddawane zabiegowi. Warstwa rogowa jest mocno nawilżana, co sprawia, że powierzchnia skóry staje się gładsza i delikatniejsza. Dodaje się do nich substancje pudrowe, takie jak skrobia kukurydziana, pszenna i ryżowa, glinka kaolinowa, dwutlenek cynku i tytanu, które zwiększają zdolność adsorpcyjną masek w stosunku do lipidów i zrogowaciałych komórek naskórka. W zależności od stanu skóry do masek kremowych dodaje się specjalne substancje czynne, np. witaminy, lecytynę, mleczko pszczele, żel z aloesu, alantoinę, wyciągi z awokado, arniki, dziurawca, mięty, rumianku, olej z jojoby, migdałowy, olej makadamia, pantenol, masło z masłosza, a także substancje higroskopijne, np. sorbitol, kwas hialuronowy, mukopolisacharydy, kolagen oraz olejki eteryczne.

Maski kremowe pozostają miękkie. Ich nadmiar usuwa się ze skóry wilgotnymi kompresami. Maski kremowe nadają się do wszystkich rodzajów skóry, z wyjątkiem cery tłustej i trądzikowej.   Tego rodzaju maski kosmetyczne mają przede wszystkim działanie schładzające, odświeżające i nawilżające.